Gahan-Bahan
Ayam dipotong kecil
1 Biji lemon ( ½
untuk diperah dan ½ lagi untuk dipotong bulat sebagai hiasan)
Sedikit kulit lemon (dihiris memanjang)
10 tangkai cili kering
1 biji telur (dipukul dengan sedikit garam)
4 ulas bawang putih (cincang)
½ inci halia (cincang)
Sedikit daun ketumar
Minyak untuk menumis
Garam dan bahan
perasa
Cara-cara
- Perap ayam dengan kulit lemon dan garam (10 minit
paling minimum)
- Panaskan minyak, celupkan ayam dalam telur dan goring
hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
- Bagi membuat sos, ambil sedikit minyak tumiskan bawang
putih dan halia sehingga wangi.
- Masukkan cili kering kemudian perahkan lemon.
- Masukkan garam dan bahan perasa secukup rasa.
- Masukkan ayam yang dah bersalut telur tadi goring
sehingga sebati.
- Taburkan daun ketumbar ketika hendak dihidangkan.
Hiaskan dengan hirisan lemon tadi.
- Siap untuk dihidangkan....
bicara tok : sedap bagi tau kawan..tak sedap diam2..hehehe
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana memberikan komen yang sangat membina...