Wednesday, August 8, 2012

AYAM GORENG LEMON



Gahan-Bahan

Ayam dipotong kecil
1 Biji lemon ( ½  untuk diperah dan ½ lagi untuk dipotong bulat sebagai hiasan)
Sedikit kulit lemon (dihiris memanjang)
10 tangkai cili kering
1 biji telur (dipukul dengan sedikit garam)
4 ulas bawang putih (cincang)
½ inci halia (cincang)
Sedikit daun ketumar
Minyak untuk menumis
Garam dan bahan perasa


Cara-cara

- Perap ayam dengan kulit lemon dan garam (10 minit paling minimum)
- Panaskan minyak, celupkan ayam dalam telur dan goring hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
- Bagi membuat sos, ambil sedikit minyak tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.
- Masukkan cili kering kemudian perahkan lemon.
- Masukkan garam dan bahan perasa secukup rasa.
- Masukkan ayam yang dah bersalut telur tadi goring sehingga sebati.
- Taburkan daun ketumbar ketika hendak dihidangkan. Hiaskan dengan hirisan lemon tadi.
- Siap untuk dihidangkan....



bicara tok : sedap bagi tau kawan..tak sedap diam2..hehehe


No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana memberikan komen yang sangat membina...